Döntetlent ért el a MISI SC felnőtt csapata a tavasz első mérkőzésén!

S1850002

MISI SC – Hevesi SE

Férfi felnőtt mérkőzés

Eredmény: 26 – 26 (13-13)

MISI kapusok (védés): Dr. Vattay Gergely (6), Lakatos Adrián (1),

MISI mezőny (gól): Csontos Róbert (5), Polyák Ádám (5), Kolcza Botond (4), Apatóczky Máté (3), Lukács Robin (2), Stefán András (2), Fekete Richárd (1), Kolcza Gergely (1), Béres Zoltán (1), Harsányi Milán (1), Gyöngyösi Dávid (1), Kiss Levente, Kerékgyártó Mihály

Edző: Csontos Róbert

Időpont: 2020.03.01.

Helyszín: Rendezvények Háza Felsőzsolca

Tabella

 

A mérkőzés megfelelt minden előzetes elvárásnak.

Izgalmas, fordulatos és kifejezetten durva volt.

Döntetlen lett az eredmény, amit sokféleképpen lehet értékelni. Ha egy erős ellenféllel szemben, hátrányból sikerül kiegyenlíteni, akkor az egyértelmű siker.

De ha előnyt veszítve, szinte a győzelem kapujából visszatántorodva lesz döntetlen az eredmény, akkor azt nehéz sikernek nevezni.

Ezen a mérkőzésen a Miskolc mind a kettőt megtapasztalhatta, volt fent és lent is, ezért is keserédes ez az eredmény.

A Heves biztosan sikerként értékeli a döntetlent és talán igazuk is van, hiszen idegen környezetben jobbak voltak a mutatóik.

70% feletti hatékonysággal lőttek kapura, amíg a Miskolc csak 55%-ot ért el, 21 lövést elhibázva.

Ebből egyenesen következik a kapusok közötti hatékonyság különbség is. A Heves 39%, a Miskolc 21%.

A Miskolc számait közel sem nevezném acélosnak, de nem csak ez vezetett a vereséghez döntetlenhez.

Azt gondolom, hogy mindenki tudta, vagy tudnia kellett volna, hogy mire számíthat ettől a mérkőzéstől.

Az előző összecsapás különösen gyenge játékvezetés mellett zajlott, gyakori műhibákkal, néhány résztvevő szerint inkább durva hazai fújással. Egy biztos: oktatási anyag lett a mérkőzés ítéleteiből, ami igen sokat elmond az akkori játékvezetés valódi minőségről.

Sokakban maradt tüske mindkét oldalon. Várható volt, hogy ezen a mérkőzésen törleszteni fognak és ez az önteljesítő jóslat be is igazolódott.

A mérkőzés durva játékot hozott mind a két oldalon. 13 db két perc, 2 piros és egy kék lap, és ez csak egy része a valóságnak.

A Miskolc dobta az első gólt, de nem kellett sokáig várni a Heves válaszára. A 20. percig szinte fej fej mellett ment a játék, de akkor a Miskolcnak sikerült meglépni 3 góllal. Nem sokáig tartott az előny.

Jött néhány előszeretettel fél faultosnak nevezett szabálytalanság, amiből a Heves kontrázhatott. Ezzel fel is zárkóztak a hazai csapatra. A félidő 13-13.

A második félidőben a Miskolc kezdett góllal, majd előnyt szerzett, amit a 41. percig tudott tartani. A Heves átvette a vezetést és meg is tartotta az 59. percig, amikor a Miskolc kiegyenlített, majd előnybe került (26-25), de a Heves megint kiegyenlített. Az utolsó 20 másodpercre 26-26 volt az eredmény, Miskolci időkéréssel.

Ezek az utolsó másodperces támadások ritkán sikerülnek a Miskolcnak. Most se jött össze, de ez most talán nem rajtuk múlott, de még csak nem is a Hevesi játékosokon.

Visszanézve a felvételeket egész biztosan több progresszív büntetésre lett volna szükség, több esetben pirossal megerősítve. Sokszor nem is a labdával foglalkoztak a játékosok, hanem inkább egymással. Bőven volt kakaskodás, bár azt is meg kell jegyezni, hogy ez a játékosok kisebb csoportját érintette. Sajnos egyértelműen rosszindulatú megmozdulást is láthattunk, megfelelő szankció nélkül. Ezeket jobb lett volna idejében megelőzni, elfojtani, tűzzel-vassal kiírtani.

Lehet azt gondolni, hogy ok, hát ilyen a kézilabda. Végül is tényleg nem sakk, ahogy a hevesiek szokták emlegetni, de ettől még a szabályokat be kell tartani és be kell tartatni.

Nem lehet megtorlás nélkül hagyni, ha egy bedobást végző játékos dobó kezét a háta mögött álló ellenfél hátrarántja és leviszi a földre. Ez nem “csak” két perc.

Nem lehet progresszív szankció nélkül elnézni azt sem, ha egy védő 4 méterről nekifutva ráugrik a levegőben lévő támadóra és lerántja a földre, amit ráadásul a játékostársa tüntetően meg is tapsol a földön fekvő áldozat felett.

Különösen nem lehet retorzió nélkül hagyni, ha fejre, nyakra megy a támadás, akárki is csinálja.

De térjünk vissza az utolsó 20 másodperchez.

A Miskolc támad, tiszta lövő helyzet alakul ki, átlövés készül, a játékos emelkedik……de nincs gól. Kidobást ítélnek és lejár az idő.

Furcsa ugye így az utolsó pillanatokban. Nézzük meg mi is történt valójában, normál és lassított formában is.

Egy kis segítség a kevésbé rutinos olvasóknak: A Heves 15-ös játékosa, miközben a hatoson belül áll, a bal kezével átöleli a Miskolc beállósának hasát, a jobbal húzva a hátán a mezt berántja a hatoson belülre, majd az érkező lövő játékos lövését akarja blokkolni a hatoson belülről felugorva. Ezzel egy időben a Heves 14-es védője oldalról ráugrik a levegőben lévő játékosra, ütközik és ellöki.

Ezen a képen az is látszik, hogy az ütközés még a lövés pillanata előtt megtörtént.

vlcsnap-2020-03-02-13h16m47s245

Érdemes lenne szavazást indítani arról, hogy helyes volt-e a játékvezetői ítélet vagy sem, és ha nem volt az, akkor mi lett volna a megfelelő, de ezt nem tehetjük meg. Megváltoztatni úgysem lehet.

A Miskolc nem játszott jól. Magához képest kifejezetten gyenge eredményességet produkált védekezésben és támadásban is, de még így is pariban volt a Hevessel.

A Heves több időt töltött előnyben. Így volt ez az utolsó negyedben is, ahol a Miskolc futott az eredmény után, de a végjátékban visszaküzdötték magukat. Nem adták fel és az utolsó pillanatig harcoltak becsülettel. Az utolsó percekben már úgy tűnt, hogy elvesztek, de felálltak és egy pontot megszereztek.

Ez a küzdőszellem ne hagyja el a csapatot soha!

A következő mérkőzés a Kazincbarcikai KSE ellen lesz a kazincbarcikai Kazinczy Sportcsarnokban 2020.03.04.-én 18:00-tól.

Egy lényegesen konszolidáltabb mérkőzésre számíthatunk, szumózás nélkül, tényleg kézilabdázva.

MISI Handball: we just play©